header specialismen

Boekelo

Boekelose Stoomblekerij 15
7548 ED Boekelo

Tel: 053 - 428 80 11


Openingstijden

Maandag t/m vrijdag:
07.30 - 19.00 uur
Zaterdag 10.00 - 11.30 uur
boekelo

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Enschede

Gerard Terborghplein 5
7545 BB Enschede

Tel: 053 - 428 80 11
Tel: 053 - 432 47 06

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag:
08.00 - 17.30 uur

enschede


COPD

Wat is COPD?

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een verzamelnaam voor de longaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem. Bij COPD heeft men vooral last van chronische benauwdheid/kortademigheid, chronisch (continu) hoesten, het welbekende rokerskuchje en overmatige slijmproductie.
Simpel gezegd is COPD een ziekte waarbij de longen altijd vol zitten met kleine ontstekingen, die blijvende schade veroorzaken. COPD is helaas niet te genezen. Als u COPD heeft, heeft u daardoor vaak adem tekort. Bijvoorbeeld bij het traplopen, werken of aankleden.
Uw longen kunnen bij COPD niet voor 100% zorgen voor een goede ademhaling. Vergelijk het maar met een tankwagen waar zo’n tienduizend liter zuurstof in kan. Een gezonde volwassene heeft ongeveer die hoeveelheid zuurstof per dag nodig. Bij COPD lukt het soms maar om een halve tankwagen per dag in- en uit te ademen. Het kan daarom ook zijn dat u extra zuurstof moet gebruiken.

Bron: Longfonds

Waarom is bewegen voor mensen met COPD belangrijk?
Wanneer u COPD heeft, kan het u moeite kosten om handelingen te verrichten die voorheen heel gewoon voor u waren. Vermoeiende activiteiten zult u liever minder of helemaal niet verrichten. Hierdoor kan uw conditie sterk achteruitgaan, met als gevolg dat u nog sneller klachten krijgt bij lichamelijke inspanning. Voldoende lichamelijke beweging doorbreekt deze negatieve spiraal en zorgt ervoor dat u langer in staat bent uw gewone dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Wat kunt u tijdens de begeleiding verwachten?
Iedere begeleiding begint met een kennismaking. Op deze manier krijgt de fysiotherapeut een indruk van uw individuele doelen, conditie en spierkracht. Aan de hand van alle verzamelde gegevens kan er een trainingsschema worden opgesteld. Met dit schema wordt er 2 tot 3 keer in de week getraind. Aanvankelijk start u onder individuele begeleiding om vertrouwd te raken met het schema en de apparatuur. Later zal er indien mogelijk in een groep getraind worden. Samen met u maken we een plan om het behaalde resultaat te behouden na het afsluiten van de trainingen.

Aanmelding
Zowel uw huisarts, longarts als longverpleegkundige kunnen u het advies geven over te gaan op lichamelijke training en u hiervoor verwijzen naar de fysiotherapeut. Daarnaast is de fysiotherapeut vanaf 1 januari 2006 voor iedereen direct toegankelijk, dit betekent dat u geen verwijsbriefje meer nodig heeft voor een fysiotherapeutische behandeling. Echter zal de fysiotherapeut dan wel genoodzaakt zijn om contact op te nemen met uw behandelend arts voor de uitwisseling van de nodige gegevens.