header specialismen

Boekelo

Boekelose Stoomblekerij 15
7548 ED Boekelo

Tel: 053 - 428 80 11


Openingstijden

Maandag t/m vrijdag:
07.30 - 19.00 uur
Zaterdag 10.00 - 11.30 uur
boekelo

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Enschede

Gerard Terborghplein 5
7545 BB Enschede

Tel: 053 - 428 80 11
Tel: 053 - 432 47 06

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag:
08.00 - 17.30 uur

enschede


Oncologie fysiotherapie

Fysiotherapie voor mensen met kanker
Mensen die kanker hebben, moeten vaak ingrijpende behandelingen ondergaan. Door de betere behandelmogelijkheden genezen meer mensen en leven veel mensen met kanker langer. Maar deze behandelingen hebben ook vaak nadelige effecten, die meer of minder ernstig kunnen zijn. Patiënten ondervinden tijdens en na de behandeling veel klachten als vermoeidheid, conditieverlies, pijn, psychische problemen, depressie en verminderde kwaliteit van leven. Ook beperkingen van het bewegingsapparaat, littekenweefsel, zenuwbeschadiging en lymfoedeem komen vaak voor. Behandeling van deze klachten heeft vaak een positief effect op deze klachten en op de kwaliteit van leven.
Een oncologiefysiotherapeut heeft naast de gewone fysiotherapeutische mogelijkheden, kennis en vaardigheden in huis om deze specialistische zorg te bieden. Naast de lichamelijke aspecten en training speelt ook de begeleiding en coaching een belangrijke rol bij de behandeling.

Voor wie is oncologie fysiotherapie geschikt?

Alle mensen die kanker hebben of hebben gehad en te maken krijgen met vermoeidheid, conditieverlies, pijn, psychische problemen, depressie, verminderde kwaliteit van leven, beperkingen van het bewegingsapparaat, littekenweefsel, zenuwbeschadiging en lymfoedeem, kunnen bij de oncologie fysiotherapeut terecht voor informatie of een consult. De therapeut zal altijd contact opnemen met uw behandelend arts of de huisarts. Na een vraaggesprek en onderzoek wordt er samen met de patiënt gekeken naar de behandelmogelijkheden, waarbij de hulpvraag van de patiënt centraal staat.

Waaruit kan de behandeling bestaan?
Een behandeling kan bestaan uit: advies en informatie, verminderen van bewegingsbeperkingen (ook door littekenweefsel), verbeteren van kracht en conditie, oedeembehandeling, pijnvermindering, ademhalingsoefeningen- en ontspanningsoefeningen, verminderen van vermoeidheidsklachten, begeleiden van de mantelzorgers en ondersteunen van de palliatieve zorg.

We proberen mensen zoveel mogelijk de kans te geven zelf actief te zijn en het gevoel te geven de touwtjes weer in handen te krijgen. Zo hebben ze zelf invloed op de kwaliteit van leven. Dit werkt mee aan een positieve verwerking.

In welke stadia kan de oncologiefysiotherapeut u helpen?
Er zijn verschillende stadia te onderscheiden waarbij de oncologiefysiotherapeut kan helpen.

 1. Tijdens behandeling voor kanker is alles gericht op het bestrijden van kanker.
  De fysiotherapeut kan helpen bij het beperken van het verlies van functies en conditie of bij spanningsklachten. Mensen die chemotherapie hebben zijn erg gebaat bij voldoende beweging onder begeleiding. Ook mensen die al geopereerd zijn en nog nabehandeld worden, kunnen al beginnen met een aangepast trainingsschema.

 2. Na afloop van de behandeling probeer je zo goed mogelijk alle functies te herstellen en de kwaliteit van leven te verbeteren.
  Behandeling is vaak gericht op verbeteren van lenigheid, kracht, coördinatie en conditie. Begeleiden bij hervatten van of beginnen met sporten en controle krijgen over je eigen leven.
  Wij bieden ook een beweegprogramma aan waarin mensen in groepsverband op verantwoorde wijze worden begeleid naar een actieve leefstijl.
  Wanneer u wilt blijven sporten kunt u op beide locaties bij ons blijven trainen onder begeleiding van een van onze collega's. Wij hebben hiervoor verschillende abonnementen. Vanaf 2014 kunnen we nog uitgebreidere sportmogelijkheden, binnen en buiten, aanbieden op onze nieuwe sportlocatie in Boekelo.
  U kunt dan weer "gewoon" sporten maar wel met een veilig vangnet waar u altijd een beroep op kunt doen.

 3. In de palliatieve fase wanneer je te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is, wordt de behandeling gericht op zo lang mogelijk een actief leven te leiden met zo veel mogelijk kwaliteit van leven.
  De palliatieve fase kan weken, maanden, maar ook jaren duren. De hulpvraag van de patiënt staat hierbij centraal.

 4. In de terminale fase wanneer duidelijk is dat het levenseinde nadert, staat het comfort van de patiënt centraal.
  De fysiotherapeut kan helpen bij het zoeken naar een comfortabele houding. Ontspannings-en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om spanning, pijn en benauwdheid te verminderen. Aandacht voor en overleg met de mantelzorger zijn ook belangrijk.

Kosten en zorgverzekeraar.
Veel verzekeraars vergoeden de kosten van oncologiefysiotherapie uit de basisverzekering vanaf de 20e behandeling. De eerste 20 behandelingen kunnen gedeeltelijk of volledig worden vergoed uit de aanvullende verzekering. De vergoeding kan verschillen per zorgverzekeraar en is soms afhankelijk van uw aanvullende verzekering.
U kunt hierover informatie vragen bij uw zorgverzekeraar of bij onze administratie.

Voor verdere informatie:

Borstkanker Vereniging Nederland
030 291 72 22
www.kankerpatiënt.nl

Stichting Olijf
Postbus 1478
1000 BL Amsterdam
055 844 07 05

Vereniging van integrale kankercentra
030 234 37 80
www.ikc.nl

Voor jonge vrouwen met borstkanker
www.jongborstkanker.nl