Trainen tijdens en na kanker heeft een positief effect op de fysieke conditie en kwaliteit van leven. Dat blijkt uit de eerste,voorlopige resultaten van het onderzoeksprogramma“Alpe d’HuZes Cancer Rehabilitation” (A-CaRe) van verschillende instellingen, gecoördineerd door VUmc. Deze maand presenteerde de onderzoekers de eerste resultaten.
Door adequate behandeling zijn er gelukkig steeds meer mensen die kanker overleven. Helaas heeft de meerderheid van de (ex-) kankerpatiënten tijdens de behandeling, en zelfs jaren na de behandeling, klachten zoals vermoeidheid, een verminderd fysiek functioneren en een verminderde kwaliteit van leven.

Om deze klachten te voorkomen of verminderen, ging in 2009 het onderzoeksprogramma “Alpe d’HuZes Cancer Rehabilitation” (A-CaRe) van start met als doel om passende revalidatieprogramma’s voor verschillende groepen kankerpatiënten te ontwikkelen, implementeren en evalueren.

Het klinisch onderzoeksprogramma van A-CaRe omvat vier grootschalige gerandomiseerde trials die de effecten van beweeg- en trainingsprogramma’s evalueren op vermoeidheid, fysiek functioneren en kwaliteit van leven:
•voor patiënten na chemotherapie,
•voor patiënten tijdens chemotherapie,
•voor patiënten die een stamceltransplantatie hebben ondergaan,
•en bij kinderen met kanker.
Bron: VUmc.