Bekkenfysiotherapie
Herkent u dit?
Gaan de gewone dagelijkse dingen niet zoals ze zouden moeten gaan? Durft u niet meer op visite, omdat u uw ontlasting niet kunt ophouden? Wilt u lekker sporten zonder dat u urine verliest? Bent u zwanger en heeft u lage rug- of bekkenpijn?
De geregistreerde bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten in het buik-, bekken- en bekkenbodemgebied bij mannen, vrouwen en kinderen. Zo kunnen veel complexe klachten behandeld worden, zonder operatie.
De bekkenfysiotherapeut helpt u met klachten rond het bekkengebied, zoals:
- ongewild verlies van urine en/of ontlasting
- niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
- met moeite kunnen plassen of ontlasten
- zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik en/of balgevoel in vagina of anus
- pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
- seksuele klachten zoals pijn bij vrijen, erectiestoornissen e.d.
- bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond de zwangerschap en bevalling
- bekkenpijn en lage rugklachten door andere oorzaken dan zwangerschap of bevalling
- begeleiding voor en na operaties in buik- en bekkengebied.
Intake
De eerste afspraak bestaat uit een vraaggesprek. De bekkenfysiotherapeut inventariseert de klachten. Er is zowel aandacht, ruimte en respect voor de klacht, maar ook voor mogelijke gevoelens als schaamte en verdriet. Na de intake wordt er uitleg over het bekkenbodemonderzoek gegeven.
Het onderzoek
Tijdens het onderzoek wordt gekeken of er klachten zijn tijdens het bewegen, wordt besproken hoe het plassen en ontlasten gaat en of er problemen zijn met seksualiteit. Om de klacht goed in kaart te brengen kan een inwendig onderzoek worden uitgevoerd. Dit inwendig onderzoek gebeurt enkel na uw toestemming. Na het onderzoek wordt samen met u een behandelplan opgesteld.
De behandeling
De behandeling is gericht op de hulpvraag van de patiënt en richt zich o.a. op het leren herkennen, trainen en ontspannen van de bekkenbodemspieren. U krijgt niet alleen gerichte oefeningen voor de spieren van de bekkenbodem, bekken en lage rug, maar ook praktische adviezen en uitleg over bijvoorbeeld ademhaling en toiletgedrag. Bij Fysiotherapie Tieberink streven wij naar een goede samenwerking tussen professionals. Wanneer u bijvoorbeeld na een operatie bij de bekkenfysiotherapeut komt, telt ook de rest van uw gezondheid mee bij uw herstel. Zo wordt, samen met u, gekeken wat u nodig heeft om weer goed te kunnen functioneren in het werk, sport en dagelijks leven.
Vergoeding
Uw bekkenfysiotherapeut bespreekt de kosten van de behandeling met u tijdens uw eerste bezoek. Onze secretaresses kunnen u ook adviseren en u kunt contact opnemen met uw zorgverzekeraar of uw polis raadplegen.
Bekkenfysiotherapie wordt vergoed vanuit uw aanvullende fysiotherapieverzekering. De behandeling van urine-incontinentie is evenwel verzekerd in de basisverzekering mits het eigen risico is voldaan. U heeft dan éénmalig recht op maximaal 9 bekkenfysiotherapie-behandelingen.
Wij maken deel uit van meerdere netwerken. Wij hebben nauwe samenwerking met huisartsen, medisch specialisten en andere zorgprofessionals die in ons centrum gevestigd zijn. De bekkenfysiotherapeut is BIG geregistreerd, staat vermeld in het Centraal
Kwaliteitsregister Fysiotherapie (CKR) en is master geschoold.