Handtherapie

Last van een pijnlijke pols of stijve vingers? Heeft u wel eens last van tintelingen of een doof gevoel in uw onderarm of hand? Bent u ooit gevallen op uw hand en heeft u een instabiel gevoel? Of bent u geopereerd aan uw hand en wilt u deze weer zo optimaal mogelijk kunnen gebruiken? Dan kunnen wij u helpen door middel van handtherapie.

De hand is een mooi, complex instrument dat we dagelijks nodig hebben om onszelf en anderen te verzorgen, te werken, te sporten en onze hobby’s mee uit te voeren. De hand zit ingewikkeld in elkaar en alles is nauwkeurig op elkaar afgestemd. Dat maakt onze handen sterk, maar tevens kwetsbaar en een ogenschijnlijk klein letsel kan grote gevolgen hebben op ons dagelijks functioneren. De handtherapeut kan u helpen om uw hand (weer) goed of pijnvrij te kunnen gebruiken.

Wat kan de handtherapeut voor u betekenen?

De handtherapeut kan u helpen bij:

  • pijn of stijfheid van pols en vingers
  • klachten door reuma, artrose of de ziekte van Dupuytren
  • klachten door overbelasting, zoals een tennisarm
  • tintelingen, doofheid of krachtsverlies in hand of onderarm, bijvoorbeeld door carpaal tunnelsyndroom
  • revalidatie na een breuk of kneuzing door bijvoorbeeld een val op de hand
  • begeleiding voor en na een operatie aan de pols of vingers

In sommige gevallen kan spalktherapie een onderdeel van de behandeling zijn. In onze praktijk hebben wij de mogelijkheid om een spalk op maat voor u te maken.

Intake en onderzoek

De eerste afspraak bestaat uit een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek. Tijdens het onderzoek wordt er gekeken naar de beweeglijkheid en functie van uw hand. Aan de hand van uw hulpvraag en de uitkomsten van het onderzoek, wordt er samen met u een behandelplan opgesteld.

De behandeling

Afhankelijk van uw hulpvraag richt de handtherapeut zich tijdens de behandeling op uitleg van de klachten, advies met betrekking tot gebruik van de hand en oefentherapie gericht op het verhogen van de mobiliteit en belastbaarheid. Daarnaast wordt er soms geadviseerd de hand of pols een tijdje rust te geven met behulp van een spalk of brace. Uw handtherapeut kan een spalk van thermoplastisch materiaal op maat voor u maken of u helpen met het uitzoeken van de juiste brace.

Bij Fysiotherapie Tieberink streven we naar een goede samenwerking tussen professionals. Uw gehele gezondheid telt mee in het herstel, en waar nodig wordt samen met u gekeken wat of wie u verder nodig heeft om weer goed te kunnen functioneren in werk, sport en dagelijks leven.

Vergoeding

Uw handtherapeut bespreekt de kosten van de behandeling met u tijdens uw eerste bezoek. Onze secretaresses kunnen u ook informeren en u kunt contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Handtherapie wordt vergoed vanuit uw aanvullende fysiotherapieverzekering. Bij een chronische indicatie, zoals na een operatie of breuk, worden de eerste 20 behandelingen vergoed vanuit de aanvullende verzekering, of zijn (gedeeltelijk) voor eigen rekening. Vanaf de 21e behandeling wordt het vergoed vanuit de basisverzekering. De vergoeding vanuit de basisverzekering valt wel onder uw verplicht eigen risico.

De kosten van een op maat gemaakte spalk zijn voor eigen rekening. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden (een deel van) de kosten van een spalk of brace.

Een afspraak maken

Voor een bezoek aan de handtherapeut heeft u over het algemeen geen verwijzing nodig. Wilt u uw identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs meenemen tijdens uw eerste bezoek?