Dry needling, therapie, fysiotherapie Tieberink

Dry needling

Dry needling is een behandelmethode die een fysiotherapeut kan gebruiken om triggerpoints in de spieren te behandelen. Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt met een droge acupunctuurnaald. De spier wordt daardoor snel en langdurig ontspannen.
Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt en werkt op specifieke punten in de spieren, namelijk de triggerpoints en is dus geen ‘energie’ behandeling.

Contact

Telefoon:
053 – 428 80 11
Whatsapp:
06 – 10 67 85 78

E-mail:

info@fysiotherapie-tieberink.nl

Dry needling, therapie, fysiotherapie Tieberink

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

 • pijn/stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’

 • bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten

 • verminderde kracht in de betrokken spier(en)

 • pijnontwijkend gedrag; u gaat ‘anders’ bewegen

 • tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid


Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

 • acuut moment: bijvoorbeeld door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel

 • chronisch: bijvoorbeeld door een langdurig verkeerde houding en/of RSI/CANS

 • langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld bij gips, brace of een sling

 • ‘slappe’ kapsels en banden in bijvoorbeeld enkels en/of knieën

 • psychologische factoren, zoals stress en depressie

 • voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschil in beenlengte bijvoorbeeld na een botbreuk of operatie

 • te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak

Dry needling, therapie, fysiotherapie Tieberink

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. De fysiotherapeut gaat deze triggerpoints behandelen om de spieren te ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.


Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel, dit noemen we een ‘twitch’. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Na de behandeling kan er een vermoeid en zwaar gevoel zijn, maar dit verdwijnt meestal na korte tijd.


U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden. Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling.


Heeft u vragen over dry needling of wilt u graag een afspraak maken bij één van onze fysiotherapeuten die gespecialiseerd is in dry needling? Dan kunt u terecht bij Bert Renema en Pauline Wolthuizen.


Heeft u vragen of wilt u meteen een afspraak plannen?

Neem dan gerust contact op!