Fascietechnieken

De fascia is een bindweefsel dat als een dunmazig web alle structuren van het lichaam omsluit. Je zou het als het grootste orgaan kunnen zien dat we hebben. Al onze spieren, gewrichten, organen, bloedbanen en het zenuwweefsel zijn doorweven en omgeven door fascie. Het verbindt alles aan elkaar en maakt het lichaam tot een samenhangend, functionerend geheel.

Als de fascie ontspannen is en goed voorzien van water kan het lichaam optimaal functioneren. De fascie zorgt er dan voor dat alles makkelijk beweegt, over elkaar glijdt. Het zorgt er voor dat alle bewegingen in het lichaam soepel verlopen.

Door een operatie, bestraling, radiotherapie, trauma, een blessure of langdurige overbelasting, maar zeer zeker ook door stress kan de fascie onder spanning komen te staan, vast gaan zitten of minder soepel worden.

Dit heeft direct gevolgen voor de doorbloeding en functioneren van het geblokkeerde gebied. Wat zich bijvoorbeeld kan uiten in pijn, stijfheid en zelfs een gevoel van benauwdheid als het in de borstkas plaatsvindt.

Het lichaam heeft een zelf herstellend vermogen en zal normaal gezien een dergelijke verstoring weer oplossen. Als dit niet gebeurt door onder andere littekenweefsel of fibrosering, kan met behulp van fascia technieken van Willie Fourie dit alsnog herstellen.

Alle oedeemfysiotherapeuten in onze praktijk hebben deze opleiding gevolgd en kunnen dit toepassen en gebruiken bij de behandeling.