Therapeutisch elastische kousen (TEK), therapie, fysiotherapie Tieberink

Therapeutisch elastische kousen (TEK)

Uw arts heeft vastgesteld dat u een aderaandoening en/of een lymfatische aandoening heeft aan uw arm en/of been. Dit betekent dat de vochtafvoer (lymfevocht) of de bloedafvoer uit die ledematen niet optimaal is, wat tot klachten leidt. Deze klachten kunnen ontstaan na een operatie, infectie, ongeval, of bestraling. Ook bij spataderen, trombose, hart- en vaatziekten en zwangerschap kunnen er klachten ontstaan. Veel voorkomende klachten zijn: gezwollen armen of benen (oedeem), tintelingen, jeuk, kuitkrampen en een zwaar gevoel in arm of been.


Behalve een goede behandeling van de oorzaak van de klacht, kunnen therapeutisch elastische kousen (ook wel compressiekousen of steunkousen genoemd) helpen om de klachten te verminderen. Wanneer u therapeutisch elastische kousen nodig heeft, kunt u deze met uw aanvraag of recept laten aanmeten door een van onze oedeemfysiotherapeuten of door Roessingh Revalidatie Techniek (RRT). U kunt terecht in het Paramedisch Centrum de Bleekerij. De oedeemfysiotherapeuten werken samen met de deskundige medewerkers van RRT die u graag adviseren en helpen met het vinden van de juiste therapeutische kous.


Contact

Telefoon:
053 – 428 80 11
Whatsapp:
06 – 10 67 85 78

E-mail:

info@fysiotherapie-tieberink.nl

Therapeutisch elastische kousen, therapie, fysiotherapie Tieberink

Werking van de elastische kous

Therapeutisch elastische kousen oefenen een gerichte druk uit op uw arm of been. De druk wordt vanaf de pols c.q. enkel tot aan bovenarm c.q. bovenbeen geleidelijk minder. De verwijde vaatwanden worden door de druk van de kous samengedrukt, zodat de aderkleppen weer goed sluiten en de bloedstroom naar het hart wordt ondersteund. De druk van de kous voorkomt ook het lekken van bloed en lymfevocht in het weefsel door slecht sluitende aderkleppen, waardoor u minder last zult hebben van gezwollen armen of benen. De kousen sluiten op uw arm of been aan als een tweede huid en geven zo optimale steun.


Soorten kousen

We kennen twee soorten therapeutisch elastische kousen: rondbrei kousen (zonder naad) en vlakbrei kousen (met naad). Deze kousen krijgen hun naam door de manier waarop ze gebreid worden. 

Arm- en beenkousen zijn in verschillende drukklassen verkrijgbaar, van klasse 1 tot 4.

Elke drukklasse geeft een bepaalde druk. Drukklasse 1 en 2 geven minder druk en worden gebruikt voor lichte klachten. Drukklasse 3 en 4 worden gebruikt bij ernstiger ader- en/of lymfeproblemen.

De kousen zijn in verschillende lengtes leverbaar. Beenkousen zijn eventueel ook te leveren als panty of heupkous en ook voor armkousen zijn er verschillende uitvoeringen. Tevens wordt er vaak een elastische handschoen geleverd. Deze kan aan de armkous vastzitten, maar meestal wordt er uit praktische overwegingen en voor het comfort gekozen voor een los handschoentje.

Tenslotte kunt u vaak kiezen uit verschillende kleuren voor uw therapeutisch elastische kousen. 

Afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de klacht en het advies van uw arts, zullen wij - samen met u -  de kous kiezen die voor u het geschiktst is. 


Therapeutisch elastische kousen (TEK), therapie, fysiotherapie Tieberink

Vergoeding en kosten

Therapeutisch elastische kousen worden meestal door uw zorgverzekeraar uit de basisverzekering vergoed. Hiervoor is wel een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Het aantal kousen is per zorgverzekeraar verschillend. U kunt dit navragen bij uw zorgverzekeraar of bij een van onze medewerkers. Let op: uw eigen risico wordt wel aangesproken. Natuurlijk kunt u voor eigen rekening meer kousen bestellen wanneer u dit prettig vindt. 


Als oedeemfysiotherapeuten kunnen wij voor het aanmeten van therapeutisch elastische kousen starten met zwachtelen om de ledematen oedeemvrij te krijgen. Een therapeutisch elastische kous is bij de behandeling van lymfoedeem een onderdeel van de totale behandeling.


Onze werkwijze

Als uw arts u een recept voorschrijft voor therapeutisch elastische kousen wordt daarbij direct ook de gewenste drukklasse vermeld. U kunt dan vervolgens een afspraak maken bij de oedeemfysiotherapeut van Fysiotherapie Tieberink of bij  RRT. Voor het aanmeten van therapeutisch elastische kousen werken wij volgens afspraak. Op deze wijze hebben wij voldoende tijd om de kousen aan te meten en om uw vragen te beantwoorden. Bij iedere aanvraag voor een nieuwe kous, worden de benen en/of armen opnieuw gemeten waardoor wij in staat zijn optimaal in te spelen op wijzigingen in uw situatie.

Therapeutisch elastische kousen (TEK), therapie, fysiotherapie Tieberink

Het aanmeten

De eerste afspraak wordt bij voorkeur in de ochtend gemaakt omdat uw been of arm oedeemvrij (niet gezwollen) moet zijn bij het aanmeten. Als er toch sprake is van oedeem zal er eerst gezwachteld moeten worden.  Dit traject verloopt via uw arts of de thuiszorg. Wanneer u behandeld wordt door de oedeemfysiotherapeuten kunnen deze uw arm of been zwachtelen. Zodra het been/de arm oedeemvrij is, kunnen wij een kous aanmeten. Is uw arm of been voorafgaand aan de afspraak gezwachteld, dan kunt u deze zwachtels laten zitten tot u bij ons bent. Onze medewerkers verwijderen de zwachtels en nemen de maten.


Bij het meten zien wij wat de beste kous is voor uw aandoening. Dit kunnen confectiekousen zijn of speciaal voor u op maat gemaakte kousen. Vervolgens worden de kousen besteld en wordt met u een afspraak gemaakt om de kousen te passen.


De levertijd van confectiekousen is gemiddeld 6 werkdagen, bij maatwerkkousen moet u rekening houden met 10 werkdagen. Indien uw arm of been voorafgaand gezwachteld is, dan moet u de zwachtels blijven dragen tot de kous geleverd wordt.


Aflevering   

Als u voor het eerst therapeutisch elastische kousen gaat dragen, zullen wij u bij aflevering uitvoerig informeren over hoe u de kous het beste kunt aantrekken en wanneer u de kous moet dragen. Tevens bespreken wij met u het gebruik van eventuele aan- en uittrekhulpmiddelen. Er zijn extra aan- en uittrekhulpen verkrijgbaar zoals de Easy-slide, Eureka, Easy-Off en Perfect fit die door bepaalde zorgverzekeraars worden vergoed, maar het grootste deel van deze hulpmiddelen dient u zelf te betalen. 

Tenslotte wordt ook met u besproken hoe u de kous het best kunt onderhouden. 


Wasvoorschriften

U kunt het beste uw kous dagelijks wassen. Een sopje van lauw water met een drupje shampoo is prima. Goed uitspoelen, niet wringen, maar in een handdoek rollen en daarna aan de lucht drogen (niet op de verwarming hangen en niet in de droogtrommel drogen).  De kousen kunnen ook in de wasmachine op 30 graden worden gewassen. De kousen slijten niet door het wassen. Ze behouden juist een betere pasvorm.

U mag geen bodylotion of crème gebruiken voor u de kous aantrekt. U kunt beter ‘s avonds na het uittrekken uw huid verzorgen. De vezels in de kousen kunnen aangetast worden door zalven en crèmes.


Garantie en nazorg

De garantieperiode van de door ons geleverde kousen gaat in op de datum van levering. Indien u, ondanks de zorg die wij aan de door ons geleverde producten besteden, een fabricagefout aantreft, verzoeken wij u binnen 14 dagen contact met ons op te nemen. Aanpassingen en reparaties van kousen die ouder zijn dan 4 maanden (na levering) worden niet meer door ons uitgevoerd.


Erkenning

RRT is een erkend leverancier van therapeutisch elastische kousen en voldoet aan alle kwaliteitseisen die hieraan gesteld zijn op het gebied van aanmeting en levering. Periodieke toetsing ten aanzien van de zorg en de dienstverlening geschiedt door Stichting Erkenningsregeling Medische Hulpmiddelen (SEMH).


De oedeemfysiotherapeuten van Fysiotherapie Tieberink zijn gecertificeerd om kousen aan te meten en te bestellen via Fysiotek en voldoen aan de kwaliteitseisen die hieraan gesteld worden. Zij worden periodiek getoetst. 



Heeft u vragen over de therapeutisch elastische kousen of wilt u graag een afspraak maken bij één van onze oedeemfysiotherapeuten? Dan kunt u terecht bij Bertine Tieberink, Leonieke Vossebeld, Pauline Wolthuizen, Elles Witbreuk, Laura Kampshof en Niki van Eyck.

Ook kunt u contact opnemen met consulent Gerda Uilhoorn van RRT.


Heeft u vragen of wilt u meteen een afspraak plannen?

Neem dan gerust contact op!