Therapeutisch elastische kousen
Door een operatie, infectie, ongeval, of bestraling kan een abnormale vochtophoping ontstaan in een arm of been. Ook bij spataderen, trombose, hart- en vaatziekten, en zwangerschap kunnen er klachten ontstaan.
Behalve een goede behandeling van de oorzaak van de klacht kunnen therapeutisch elastische kousen (ook wel compressiekousen of steunkousen genoemd) helpen om de klachten te verminderen.
We kennen twee soorten therapeutisch elastische kousen, rondbrei kousen en vlakbrei kousen. Deze kousen krijgen hun naam door de manier waarop ze gebreid worden. Afhankelijk van de oorzaak en ernst van de klacht kiest de therapeut het soort kous dat voor u het meest geschikt is.
Er bestaan verschillende drukklassen, van klasse 1 tot 4.
Er zijn veel mogelijkheden om de kous aan te passen aan de wensen en problemen die er zijn. Een siliconenband om afzakken te voorkomen, een heupband of schouderband, een panty. Er zijn veel verschillende kleuren, zelfs modekleuren die per seizoen of jaar wisselen.
Therapeutisch elastische kousen worden vanaf drukklasse 2 door alle zorgverzekeraars uit de basisverzekering vergoed. Meestal hebt u recht op 2 kousen per jaar. Hiervoor is wel een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Wij zijn aangesloten bij Fysiotek en mogen alle kousen aanmeten en leveren.
Als oedeemfysiotherapeut kunnen we voor het aanmeten zwachtelen om de ledematen oedeemvrij te krijgen. Een therapeutisch elastische kous is bij de behandeling van lymfoedeem een onderdeel van de totale behandeling.
Wasvoorschriften:
U kunt het beste uw kous dagelijks wassen. Een sopje van lauw water met een drupje shampoo is prima. Goed uitspoelen, niet wringen maar in een handdoek rollen en daarna aan de lucht drogen. Niet op de verwarming hangen en niet in de droogtrommel drogen. Ze kunnen ook in de wasmachine op 30 graden worden gewassen. De kousen slijten niet door het wassen. Ze behouden juist een betere pasvorm.
Verder moet u geen bodylotion of crème gebruiken voor u de kous aantrekt. U kunt beter ‘s avonds na het uittrekken uw huid verzorgen. De vezels in de kousen kunnen aangetast worden door zalven en crèmes.
Aantrekadvies:
De therapeut oefent met u de juiste manier van aan- en uittrekken van de kous en kan u helpen met het kiezen van een hulpmiddel hiervoor. Er bestaan verschillende hulpmiddelen om het aan- en uittrekken van de kous gemakkelijker te maken. Wij hebben diverse hulpmiddelen op voorraad.